şeyda KİMDİR?
Lisans ve yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi’nde derecelerle tamamlamıştır. 1996’da başladığı profesyonel iş yaşamında, yöneticilik yapmış ve çeşitli projeleri yönetmiştir. İlaç sanayinde deneyimlidir. 8 sene boyunca emek vermiş olduğu Eczacıbaşı Topluluğu kariyerinde önemli bir yer tutar.
Koçluk çalışmalarına 2011 yılında başlamıştır. Uluslararası belgeli Gestalt Yaşam Koçluğu Sertifikası’na sahiptir. 2018 senesinde ICF bünyesinde PCC seviyesinde koçluk yapmaya hak kazanmıştır.
Şeyda, gönüllü çalışmalara önem verir. Birçok üniversite, dernek ve platformda gönüllü koçluk ve mentorlu yapmaktadır; bunlar arasında Complexity, Boğaziçi, Bilgi & Aydın Üniversiteleri ile YenibirLider Derneği sayılabilir.
En son yer aldığı sosyal sorumluluk projesi sayesinde; Takım Lideri olarak on beşten fazla değişik kültüre mensup yüzlerce kişiyi eğitme imkânı bulmuştur.
“Ne yaparsan yap; sade, keyifli ve anlaşılır olsun” mottosuyla @ www.martidergisi.com’da yazar, www.portakalinbilgeligi.com ‘da blog yazarı olarak üretmeye devam etmektedir.
şeyda’nın Life Works Labs Seanslari
daha fazla bilgi için aşağıdaki oturumları tıklayın
“Bütün iyi kitapların sonunda
bütün gündüzlerin,
bütün gecelerin sonunda
meltemi senden esen
soluğu sende olan,
yeni bir başlangıç vardır…”
- Edip Cansever
Hayatın evreleri gibi “Ol”ma yolculuğunun da evreleri varmış meğer. Kendimi bu kadar hoyrat, tek düsturun “ne pahasına olursa olsun” kazanmak olduğu, paylaşım ve işbirliğinden uzak, birbirine yabancılaşmış insanlarla ve "mış" gibi ilişkilerle dolu bir dünyaya ait hissetmiyordum.
Her şey 30. yaş günümde; hayatım akranlarım gibi şekillenmezken, herkes evlenip çoluk çocuğa, börtü böceğe karışırken, kendime mor bir ametist yüzükle beraber Osho’nu mor kapaklı “Sessizlik” kitabını hediye etmemle başladı. Mor rengi de bir tesadüf değildi ya sonuçta... Sonrası çorap söküğü gibi geldi; farkındalık kitapları içine gömülmüş bir ben. Aslında o dönemin, geriye dönüp baktığımda, “hap” almaktan ziyade bol bol reçete okuduğum bir zaman zarfı olduğunu şimdi görebiliyorum. Ancak her dönemin insanın hayatına hizmet ettiği alanlar oluyor haliyle, bana o günlerden kalan “Yalnız değilsin, dünyanın bir yerlerinde senin gibi düşünüp hisseden onlarca kişi var” duygusuydu. Peki ama neredeydiler?
Bir sonraki evrede, artık nefes seansları olsun, sessizlik dahil çeşitli inzivalar olsun, regresyon çalışmaları, koçluk deneyimlerim derken “hap”ı bizzat aldığım, kendimle çalışıp gölgelerime baktığım; tam ve bütün olma yolunda ısrarla ilerlediğim bir zaman dilimiydi. Yine o dönemde, eğitim sistemlerimizde dayatılan sonuç odaklı yaklaşımın bir neticesi olarak; sorunlarıma ışık tutma yolunda “Hap alayım hop ereyim” şeklinde hayli sabırsız davranabiliyordum. Oysa “zaman” bize öğretildiği şekliyle lineer değil, döngüsel. Spiral misali hareket ederken, aynı olgu farklı şekillerde tekrar tekrar karşımıza çıkmaya devam edebiliyor. Çevremde ise, bu çalışmalardan hayatımda tek tük kişiler belirmeye başlamıştı.
Şimdi içinde bulunduğum evre, Love Mafia gibi “farklı bir dünyanın mümkün olduğuna inanan” birçok sosyal kabile tarafından desteklendiğimi hissettiğim; sonuca sıçramaktan ziyade, bu yolculuğun biz nefes almaya devam ettiğimiz müddetçe devam edeceği bilinciyle sürecin tadını çıkarmaya çalıştığım bir dönem. Evet, halen üzerimde çalışıyorum. Bir "Hakikat" yolcusu olarak hâlâ kendimi sorgulamaya devam ediyorum...Bazen her şey ile bir olduğumu hissediyorum, bazen bambaşkalığımı tadıyorum. Gitgide paradoksal olan bu dünyada hayretim hayranlığımla başa baş gidiyor. Bazen tökezliyorum, bazen çuvallıyorum; sonra tekrar ayağa kalkıyorum. Şükür ayağa kalkarken bu sefer yalnız değilim.
Elbette beni etkileyen sayısız film, belgesel, görsel oldu; ancak bu satırları yazarken içimden sadece kitap adları paylaşmak geliyor. Kitapları koklayarak alan, en büyük düşü ardında basılı bir kitap bırakmak olan bendenizin içinden sayısız isim vermek gelse dahi, burada belirteceklerim kişilerin kendi üzerlerinde çalışmalarına imkân tanıyan harika eserler...
Herkes sevgiden, bağışlayıcılıktan vs. dem vuruyor ya bu işin ne (what) kısmı. Yani “anlayışlı ol, farkında ol, kendini bil.” Pekiyi ama nasıl? İnsanlar zaten bunları biliyor fakat yap(a)mıyorlar. Çünkü sıklıkla "nasıl" (how) yapılacağını bilemiyorlar. Çünkü bu “nasıl” kısmı kişiden kişiye göre değişiyor, hali hazırda herbirimiz dünyaya gelmiş olduğumuz andan itibaren o kadar benzersiz ve özgünüz ki. O zaman bu “nasıl kısmı” nasıl mümkün? Ancak kişilerin kendi içlerine yönelmeleri ve kendilerini keşfetmeleriyle. Az biraz sabır, bir ölçek cesaret, bir tutam yüzleşme, alabildiğince şefkatle ☺
"Kendisiyle Çalışmak İsteyenler" başlığındaki kitaplar bilgi ve bilgelik vermekten öte, kendimizi tanımak için, yani "nasıl" a odaklanmak için, keyifli okumalar! #banaiyigelensanadaiyigelsin
Işığı Arayanların Karanlık Yanı –Debbie Ford
Sanatçının Yolu- Julia Cameron
Cesur Sorular- Dost Can Deniz
Masal Terapi- Judith Liberman
Şiddetsiz İletişim- Marshall B. Rosenberg
Hayatı Yeniden Keşfedin- Jeffrey E.Young, Janet S. Klosko
H. Şeyda Bodur