"Şarkı söyleyin ve dans edin birlikte ve eğlenin,

fakat birer başınıza olun ikiniz de,

Aynı müzikle titreseler de

ayrı ayrı duran telleri gibi lavtanın.."

- Halil Gibran

Yakınlık, aidiyet ve sevgi, biyolojimize kodlanmış ihtiyaçlarımızdır. Bizlere duygusal doyum sağlarlar. Bu ihtiyaçları erken yaşlarda ebeveynleri ile deneyimlemiş kimseler, bu şekilde güvenli bağ kurmayı öğrenmiş olurlar. Bu duygusal temel onların özgüvenli bireyler olmasına ve çift ilişkilerinde de olgun sevgiyi gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Hem bağımsızdırlar, hem de bağlı… 

Ancak gelişim yıllarında ihmal edilmiş, yeterli derecede duygusal aynalanmayı tecrübe edememiş veya yalnızlığı bir ceza olarak öğrenmiş çocuklar, yetişkin olduklarında insanın doğasında olan tek başınalığına tahammül etmekte zorlanabilir. Bu nedenle bağımlı ilişkilere ihtiyaç duyarlar.  Ebeveynlerinin veremediği ilgiyi ve değeri, eşlerinden beklerler. Gerçekçi olmayan beklentilerinden dolayı, ilişkilerinde de çocukluklarında yaşadıkları yalnızlığa düşerler.

Gelişimsel olarak eksikliği duyulan aynalanma veya yokluğu hissedilen duygusal desteği fark eden birey, iç kaynaklarını harekete geçirerek kendi kendine çocukken yaşadığı bu yalnızlığa eşlik edebilir. Böylece eşinin kendi içsel çocuğuna ebeveynlik yapmasını beklemez. Kendi kırılganlıklarını, hayatını paylaştığı insana dürüstçe açtıkça, ortak bir varoluş ortaya çıkar. Derin bir yakınlık kurulmuş olur.

Tüm bu süreçte birey; yaşadığı yalnızlığı ve sürdürmekte olduğu içsel çalışmayı samimiyetle eşine açtığında, ilişkisinde olgun ve tatmin edici bir yoldaşlık ve aidiyet hissi deneyimlemeye başlar.

“Sensorimotor Psychotherapy”, "Core Energetics/Beden Psikoterapisi" , "Gestalt Terapisi" ve “Sanat terapisi” yöntemleri kullanılarak tasarlanmış 1:30 saatlik bu atölye çalışmasında ilişkide yalnızlığın nasıl deneyimlediğini araştıracağız. Yalnızlık duygusuna eşlik edip, iç kaynakların nasıl harekete geçebileceği ile ilgili çalışmalar yapacağız. 

Bu atölye çalışması sonunda katılımcıların kazanımları neler olacak?

  • İlişkinde yaşanan yalnızlık duygusunun farkına varılacak

  • Yalnızlık duygusuna somatik olarak nasıl eşlik edilebileceği deneyimlenecek

  • Özgün varoluştan kaynaklı bilgelik ve iç kaynaklarla çalışma konusunda bilinç kazanılacak

  • Yalnızlık duygusu oluştuğunda, bu duyguyla iç kaynaklarını harekete geçirerek nasıl çalışacağı gösterilecek

Vivi Soryano Hakkında

Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun oldu. Lesley Üniversitesinde Psikoloji Master’ı yaptı. Kariyerine Core Energetics, Gestalt Terapi, Sanat Terapisi, Çift Terapisi, Aile Terapisi, Grup Terapisi ve Koçluğu eğitimleri ile devam etti. İş hayatına, bir büyük beden markası olan Foli’nin girişimcisi olarak başlayıp daha sonra kariyer koçluğu yaparak devam etti. Bugüne kadar 5000’in üzerinde danışanının içsel motivasyonlarını harekete geçirmeye yardımcı oldu. Kendine ait olan kariyer danışmanlığı metodolojisini teknoloji ile birleştirerek insparkus.com’u kurdu. Soryano, iki sene önce geliştirdiği "Cultivating Presence" sistematiği ile gerçekleştirdiği bireysel ve grup seanslarında; bireyin özgün doğasında var olan kaynakları harekete geçirmeye, kısıtlayıcı savunma mekanizmalarının ve davranış paternlerinin çözümlenmesine, yaşam enerjisinin ve stres toleransının (resilience) artmasına destek olmaktadır.