Günümüzde moda tabiata en çok zarar veren endüstrilerin başında geliyor. Hatta moda endüstrisinin karbon etkisinin havayolu endüstrisinden daha fazla olduğu söyleniyor. Uzmanların da sıkça altını çizdiği gibi, iklim krizinin önüne geçmek için modanın üretim ve tüketim pratiklerinin tekrardan düzenlemesi gerekiyor. Öte yandan moda insan hayatının vazgeçilmez bir parçası. Bu nedenle modanın içeriden dönüştürülmesi büyük önem arz ediyor. Duyarlı markalar; hayvan haklarına saygılı, üretim etiğini ortaya çıkaran, işçilerinin haklarını koruyan, karbon-nötr ve plastik atığı azaltan tasarım pratikleriyle “yavaş modaya” geçiş yapıyor.

Peki, modanın fayda yaratabilmesi için her markanın uyması gereken kurallar neler? Son 10 yılda bu konuyla ilgili farkındalık nasıl arttı? Yeni teknolojiler kullanılarak moda nasıl atıksız ve karbonsuz olur? Sürdürülebilir modanın kar edebilmesi için nasıl endüstriyel değişimleri gerekli? Hızlı modanın durdurulması için ne yapmak gerekiyor?

Sürdürebilir moda üzerine olacak bu ilk konuşuda, sivil toplum örgütleriyle beraber gerçekleştirdikleri sanat atölyeleri ile çocuklara tasarımı sevdiren INCOMPLIT markası kurucusu Öykü Özgencil; hiçbir kimyasal madde kullanmadan geri dönüştürülmüş kumaşla ürün tasarlayan Lando Studio’nun kurucusu ve Global Shapers’ın Sürdürülebilir Moda İnisiyatifi Başkanı Ezgi Utan ve yapay zeka uygulamalarını kullanarak tasarımlarına çağ atlatan Arzu Kaprol bir araya geliyor. Üçlünün moderasyonsuz sohbeti 1 saat sürecek. Etkinliğimiz 30 dakikalık soru cevap ile son bulacak. Herkesi bekliyoruz.

KonuŞu Hakkında

KonuŞu, günümüzü anlamak ve anlamlandırmak için kurulmuş yepyeni bir konuşma platformudur. KonuŞu'nun amacı, sosyal konularda uzman analizlerini meraklılarıyla buluşturmak, tarihsel bilgi ve sosyolojik öngörü sahibi olmayı hızlandırmak ve günlük politika dışı konuları tartışmaya açmaktır. 

KonuŞu'da aynı konu üzerine çalışan ve farklı formasyonlardan olan iki konuşmacı konuyu bir saatlik bir sohbet içinde ele alır. Etkinlikler 30 dakikalık soru cevap kısmı ile son bulur. Konuşmalardan iki gün sonra gönderilen bir bülten ile konuşmada öne çıkan argümanlar ve sorulan yeni sorular etkinliğe katılanlar ile yazılı olarak paylaşılır. KonuŞu, 2018 yılında sosyolog Hale Ceren Zeytinoğlu tarafından kurulmuştur.