İstanbul Ekonomi Araştırma’nın verileri, Türkiye’de politik iklime göre fikir değiştiren %15’lik bir seçmen kitlesi bulunduğunu gösteriyor. Bu kitlenin fikrini ve politik pozisyonunu en çok etkileyen şey ise maruz kaldıkları günlük haberler. Yalan haber fenomeni, haber üretiminin ilk kez ticari bir metaya dönüşmeye başladığı 18.yy’dan beri politikacılar tarafından kullanılıyor. Günümüzde politik danışmanlık şirketleri, sosyal medya aktiviteleri üzerinden ürettiğimiz veriler doğrultusunda kullanıcı türevli politik içerik üretebiliyor. Cambridge Analytica sayesinde aşina olduğumuz bu tür yozlaşmış şirketler, inanmaya en meyilli olduğumuz konuları bulup o konu hakkında ürettikleri haberleri karşımıza çıkartıyor. Böylece bir propaganda aracı haline getirilen yalan haber, toplumsal kutuplaşmanın derinleşmesini sağlıyor. 

Yalan haberle mücadele mümkün mü? Doğruluk payı olmayan haberlerin dağılmasını engellemek için nasıl dijital düzenlemeler yapılabilir? Yalan haber geçmişten günümüzde nasıl sonuçlar doğurdu?

26 Kasım Salı günü Joint Idea Kanyon’da gerçekleşecek bu KonuŞu'da Medyascope’daki programlarıyla bilinen gazeteci Işın Eliçin ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Akın Ünver bir araya geliyor. İkilinin konuşması bir saat sürecek, etkinlik yarım saatlik soru cevap kısmıyla son bulacak. Herkesi bekliyoruz!