Kutunun içindeyken, kutunun dışında düşünmek mümkün müdür?
Acaba kutunun içindekiler nasıl düşünüyor?
"Hangi kutu?" mu diyorsunuz?
Öyleyse sizleri Yunan filozof Platon'un Mağara Alegorisi ile zenginleştirilmiş; Pratik Bilgelik (Uygulamalı Felsefe) Atölyesine davet ediyoruz.
Atölye çalışmasında öncelikle Batı Felsefesi’nin en meşhur eserlerinden biri olan “Mağara Alegorisi’nden bahsedeceğiz. Ardından bu alegorinin temelindeki (hakikat, gerçeklik, cesaret, özgürlük, esaret, ilizyon gibi) temalara ve “kutu dışında düşünme” kavramıyla olan ilişkisine odaklanacağız. Son olarak da, deneyimlenen bu pratik bilgeliğin, günlük hayatımıza nasıl uyarlayabileceğine örneklerle değineceğiz.
Atölye, katılımcıların, felsefeyi ve felsefi bilgeliği pratik, eğlenceli ve ilham verici şekilde, günlük hayatlarına kazandırmak için tasarlanmıştır. Katılımcılar, bir yandan gündelik yaşamın monotonluğu, stresi ve sınırlayıcılığından sıyrılma, diğer yandan da düşünme becerilerini geliştirecek bir sohbet eşliğinde kaliteli ve keyifli vakit geçirme imkanı yakalayacaktır.
Riella kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi-Felsefe (BA), IDC Hertzeliya-Organizasyon Psikolojisi (MA) & Tel Aviv Üniversitesi-Felsefe (MA) mezunu olan Riella 2008 yılından bu yana, “Unlocking Practices” (Kilit Açıcı Uygulamalar) adı altında felsefeyi problem çözme yaklaşımı ve düşünme becerileri kazandırma tekniği olarak uygulamaktadır. İngilizce, Türkçe ve İbranice olmak üzere, bireylere, çiftlere, gruplara, kurum ve kuruluşlara Felsefi Danışmanlık hizmetleri sunuyor. Eğitimciler, ebeveynler ve farklı alanlardan çalışanlar ve yöneticiler ile Pratik Bilgelik ve Sağlıklı Düşünme atölyelerinin kolaylaştırıcılığını yapıyor. Bunun yanı sıra, Felsefi Danışmanlık ve Çocuklarla Felsefe Uygulamaları üzerine eğitimler veriyor.
Felsefi Danışmanlık ve Uygulamaları alanında; İsviçre, Türkiye, Hollanda, Fransa ve İsrail olmak üzere birçok eğitime ve konferansa konuşmacı olarak katıldı. 2015’te 12 farklı ülkeden 18 kadın felsefi danışmanın yer aldığı Lexington Yayınevi'nden çıkan “Felsefe Danışmanlığı’nda Kadınlar” (Women in Philosophical Counseling: The Anima of Thought in Action) adlı kitapta makalesi yayımlandı.