ıtır KİMDİR?
Doç. Dr. Itır Erhart Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili Edebiyatı ve Felsefe okudu. Cambridge Üniversitesi’nden M.Phil., Boğaziçi Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. 2001 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyet, protestonun estetiği, insan hakları, medya, spor ve sivil toplum üzerine dersler vermekte ve araştırma yapmaktadır. 2014’den bu yana The School of Life İstanbul’un eğitmen kadrosunda yer almaktadır. GQ Dergisi'nde 'modern zamanların etik kodları üzerine yazılar yazdığı bir köşesi vardır.
2004 yılınca sosyal fayda için maraton koşmaya başladı. 2008 yılında, 5 arkadaşı ile birlikte, bugün 90,000 üyesi olan ve spor aracılığı ile 88 milyon TL kaynak sağlamış Adım Adım'ı kurdu. Şeffaflık platformu Açık Açık'ın ve Açık Açık Sosyal Girişim'in de kurucularındandır.
Itır Sivil toplum alanda yaptığı çalışmalardan dolayı “Fark Yaratanlar” programına konuk oldu (2009). 2014 yılında Ashoka Fellow seçildi. Ashoka Türkiye Yönetim Kurulu, Tiyatro Kooperatifi Danışma Kurulu, TEGV Mütevelli Heyeti Üyesidir.
Sardis Ödülleri, TUHİD Alâeddin Asna Ödülü, Felis Ödülleri, Toprağın Kadınları Yarışması, Sürdürülebilir Markalar, ve Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri jüri üyeliği yapmıştır.
Maraton ve ultra maraton koşucusudur.
Sevgili Joint Idea kabilesi,
Ben Itır. Akademisyenim, sosyal girişimciyim ve maraton koşucusuyum.
Oldukça uzun zamandır sivil toplum, sosyal fayda ve sürdürülebilirlik üzerine çalışıyorum; projeler yapıyorum, konuşuyorum, yazıyorum. Aranızda kurucuları arasında yer aldığım Adım Adım ile koşan ve bağış toplayan vardır mutlaka. Koşmamışsanız bile an az bir arkadaşınızdan “ben koşuyorum, sen de lütfen bağış yap” mesajı almışsınızdır, diye düşünüyorum😊
Alanda çalıştığım için dostlarımın bana en sık sorduğu soru: “Itır, biz de fayda/fark yaratmak istiyoruz ama nereden başlayacağımzı bilmiyoruz. Ne önerirsin?”.
Bugün sizinle bu konuda “konuşmak”, pandemi nedeniyle, ağırlıklı olarak evlerimizde bile olsak, fayda yaratmanın yollarından bazılarını paylaşmak istiyorum:
Türetici Olarak
Ürün veya hizmet satın almadan önce birkaç soru sorarak başlayabiliriz: Üretim sırasında doğaya ve insan sağlığına zarar verildi mi? Çocuk işçi çalıştırıldı mı? Emek sömürüsü yapıldı mı? Sonrasında da sosyal ve ekolojik açıdan adil üreticileri tercih edebiliriz. Bu sayede doğaya ve insana vermeden üretim yapanları desteklemiş ve sürdürülebilirliklerine katkı sağlamış oluruz. Peki onları nerede bulacağız?
Good4Trust: Türetim Ekonomisini hayata geçiren platform üzerinden dış macunundan ahşap oyuncaklara, ekşi mayalı çavdar ekmeğinden Şehirde Mantar yetiştiriciliği eğitimine, organil sertifikalı mutfak temizleyiciye kadar yüzlerce ürün ve hizmete ulaşabilirsiniz: https://good4trust.org/carsi
Bir İyilik Olsun: Sivil Toplum Kuruluşlarının mağazalarını bir araya getiren bu link’i ziyaret ederek çok sayıda değer yaratan ürüne erişebilirsiniz: https://www.gittigidiyor.com/kampanya/bir-iyilik-olsun
Açık Açık Sosyal Girişimler: Şeffaf ve hesap verebilir sosyal girişimleri bir arada görebilir, ürün ve hizmetleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz: https://acikaciksosyalgirisim.org/
Et Yemeyerek/Et Tüketimini Azaltarak
Hayvanlara yem olarak verilen tahılların ekim alanlarının açılabilmesi için ormanlar ve çok sayıda tür yok oluyor; su kaynakları tükeniyor. Bitki bazlı beslenerek karbon ayak izinizi düşürebilir, gerekçelerinizi paylaşarak iklim krizi ile ilgili farkındalık yaratabilirsiniz
Tek Kullanımlık Ürünleri Tercih Etmeyerek
Yanımızda matara ve termos taşımak, yıkanabilir maskeleri tercih etmek, alışverişe bez çanta ve filelerle çıkmak atık üretimimizi çok aza indirecektir.
Kompost Yaparak
Gıda atıklarını çöp yerine kompost kovasına atarak da karbon ayak izinizi düşürebilirsiniz. Ben Bokashi ile başladım. En sık sorulan soru: “Koku yapmıyor mu peki?” oldu. Merak ediyorsanız, “hayır, yapmıyor😊”
Sanata Destek Vererek
Bizler evlere kapandığımızda sanata döndük; bol bol film izledik, dünyaca ünlü toplulukların, balelerin, operaların ücretsiz olarak açtıkları arşivlerde gezindik, Gülsin Onay’ın evinden verdiği konserlerle, Festtogether Online ile, Andea Bocelli ile moral bulduk. Sanat bizi birleştirdi, iyileştirdi. Ancak pandemiden en olumsuz etkilenen sektörlerden biri oldu kültür sanat. Tiyatrolar kapandı, çok sayıda konser, festival iptal oldu, galerilerde satışlar durdu; sektör çalışanları işsiz kaldı. Bizler bir türlü bilet bulamadığınız ya da akşam trafiğinde yetişemeyeceğinizi düşündüğünüz için gidemediğiniz oyunların çevrimiçi gösterimlerine katılarak tiyatroların sürdürülebilirliğine katkı sağlayabiliriz:
DasDas Online: https://www.dasdas.com.tr/
Moda Sahnesi, Sahneden Naklen: https://www.modasahnesi.com/sahneden-naklen
Biletix Online Etkinlikler: https://www.biletix.com/mekan/LX/TURKIYE/tr
Bağışçı Olarak
Şeffaf ve hesap verebilir Sivil Toplum Kuruluşlarını, projelerini gerçekleştirebilmeleri için, bağışçılarınızla destekleyebilirsiniz. Bir de küçük ip ucu: STK’ların en sevdikleri bağışçılar düzenli bağışçılardır. Onlar sayesinde gelecek projelerini daha kolay planlayabilirler. https://acikacik.org/
İhtiyaç Haritası’na üye olarak Türkiye’nin her noktasından haritaya girilen ihtiyaçları görebilir ve karşılayabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi, pandemide ortaya çıkan en büyük ihtiyaçlardan biri bilgisayar/tablet. ihtiyacharitasi.org/
..........
Liste böylece uzayıp gidiyor. İnanın, her birimiz, çok küçük davranış değişiklikleri ile, her gün fark yaratabiliriz. Yeter ki isteyelim, yeter ki inanalım. Yeter ki aksiyona geçelim. Bu konularda sorularınız olursa her zaman buradayım.
Itır Erhart