Dünya Sağlık Örgütü ve Alzheimer Derneği verilerine göre dünyada her 3 saniyede 1, bir kişiye demans teşhisi konuyor. Türkiye nüfusu içinde şu an toplam nüfusun %8,7’sini oluşturan 65 yaş üstü nüfus hızla artıyor. Buna karşın diğer yaş grupları bu hızda bir artış göstermiyor. Bu nedenle demans hastalarının sayısında hızlı bir artış izleniyor. Halen dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var ve 2030’da 76 milyon ve 2050’de ise 135.5 milyon hasta olması bekleniyor. Türkiye’de ise 600.000 aile bu hastalıkla mücadele ediyor.
Peki hasta ve hasta yakını, hastalığı ne kadar tanıyor? Bu etkinlikte hastanın ve hasta yakınının yolculuğuna çok yakından bir mercek ile bakıyoruz. Hastalığın tanımı, safhaları, çeşitleri ve tedavi sürecine ışık tutarken, hasta yakınının hastanın kendisi ve kendi hayatı üzerinde alması gereken önlemleri ve aksiyonları çok geniş açılı bir perspektiften size sunmaya çalışıyoruz.
Katılımcılar, hastalık ile ilgili tüm süreçleri yakından tanıyacak ve yaşamda karşılaşmaları durumunda sistematik olarak atmaları gereken adımları kolaylıkla belirleyebilecekler.
Bülent Madi'nin Nelerden Bahsedecek?
Demans nedir?
Demansın yol açtığı bilişsel bozukluklar, davranış bozuklukları, konuşma sorunları, mekânsal algı bozukluğu gibi durumlar nelerdir?
Bu bozuklukların beyindeki yerleri nerelerdir?
Bu bozuklukların etkileri nasıl görülür?
Demans tanısı konulmadan önce nelere dikkat edilmesi gerekir?
Genellikle hangi yaş aralıklarında görülmeye başlar?
Demansın türleri nelerdir?
Alzheimer nedir? Neden bu kadar çok görülüyor?
Beyni besleyen damarların önemi nedir ? Neleri etkiler?
Demans ipuçları varsa ne yapılmalı?
Nöropsikolojik değerlendirme testleri ne işe yarar?
Bilişsel yıkımın ilerlemesini önlemek/yavaşlatmak için ne yapılabilir?
Neşe Merdinler Nelerden Bahsedecek?
Babam Alzheimer Hastası Oldu: Kronolojik Süreç
Hastalığın belirtilerini fark etmek
Teşhis, Tanı ve Tedavide Dr. Seçiminin Önemi
Teşhisten İtibaren Yapılacaklar: Planlama, Maddi ve Manevi Hazırlık
Bakımevleri: Varlığı bir dert yokluğu yara
Size Gelelim: Nefesiniz ve Zihninizi Kumanda ile Beyninizi Koruyun
Dr. Bülent Madi, Nöroloji Uzmanı
Bülent Madi, 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur, 1980 yılında aynı üniversiteden Nöroloji Uzmanlığını almıştır.
Kurucularından olduğu Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nda 1982-2002’de nörolog olarak, 2009-2012 de ise aynı Vakfı’n Özel Metin Sabancı Merkezi’nde Araştırmalar ve Rehabilitasyon Direktörü olarak görev almıştır. Bu süreçte 10.000 in üzerinde gelişimsel sorunu olan çocuğun tanılanması ve rehabilitasyonunu sağlamıştır.
1989 – 2002 yılları arasında, Amerikan Hastanesi’nde nörolog olarak çalışmıştır.
Marmara, Kültür, Yeditepe ve Maltepe Üniversitelerinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik üzerine öğretim görevlisi olarak dersler vermiştir.
1980 yılından bu yana, muayenehanesinde çalışmalarını sürdürmeye ve huzurevlerinde konsültan hekim olarak görevini sürdürmektedir. Kurucusu olduğu Altis İletişim ve Genel Danışmanlık Merkezi’nde, bebeklikten yaşlılığa kadar bireylere ve kurumlara nörogelişimsel destek çalışmalarının ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin koordinasyonunu yürütmektedir.
Uzmanlık alanları içerisinde doğumdan yaşam sonuna kadar beyin gelişimi ve patoloji, Nörogelişimsel sorunlar, Nöropsikoloji, Bunamalar, Öğrenme, Üstün zeka ve yetenek yer almaktadır.
“Öğrenme Beyinde Nasıl Oluşur?” ve “Aşk ve Beyin” kitaplarının yazarıdır.
Neşe Merdinler, Matematik Mühendisi, Zihinsel Dönüşüm ve Nefes Koçu
1998 Yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği’nden mezun oldu.
Aynı yıl giriş yaptığı gayrimenkul sektöründe 20 yıl boyunca Yapı Kredi Koray GYO, Proje Yönetim A.Ş., Doğuş-General Electric GYO, ECE Türkiye gibi ulusal ve çok uluslu kurumsal şirketlerde proje ve iş geliştirme ile fizibilite analizi alanlarında yönetici kademelerinde görev aldı.
2006 yılında babasının epilepsi ve akabinde Alzheimer teşhisi ile başlayan sürecinde, ailesi ile birlikte yürüdüğü yolda, yaşadığı panik atak teşhisi ile zihinsel faaliyetlerin ve nefesin, insan bedeni ve sağlığı üzerindeki rolü üzerine yaptığı araştırmalar onu bambaşka bir yolculuğa çıkardı. 2016 yılında beyaz yakayı tamamen bıraktı ve birçok eğitime katılarak Zihin ve Nefes Koçluğu Sertifikası aldı. Halen nöropsikoloji alanında kendini geliştirmekte ve zihin ve nefes dünyasına dair oldukça analitik atölyeler ve bireysel seanslar düzenlemektedir.