Dünyada gıda adına geleceğe yönelik yapılan atılımlar, tarım ve su endüstrisindeki gelişmeler ile birlikte gıdanın geleceği adına fikirlerin paylaşıldığı ve gıda startup şirketleri üzerine tartışmaların yapılacağı Gıda ve Geleceği atölye serimizin ilkinde Kök Projekt kurucu ortağı Semi Hakim moderatörlüğünde, girişimci ve aynı zamanda melek yatırımcı olan Fırat İşbecer, şehirlilere online platform üzerinden kendi doğal ürünlerini yetiştirebilme imkanı sunan Komşuköy’un kurucularından Özden Akyıldız, yemek yazarı, araştırmacı ve editör Cemre Narin’i ağırlıyoruz.
Moderatör Semi Hakim:
Semi Hakim, 2015 yılında ortağı Shirley Kaston ile birlikte Kök Projekt’i kurdu. Kök Projekt gıda, tarım ve su girişimciliği alanında girişimleri güçlendirmek, girişimcileri desteklemek ve sürdürülebilir bir gıda ekosistemini desteklemek adına şirketler, STK’lar, devlet kurumları ve devlet üstü kurumlar gibi birçok farklı ölçekte kurum kuruluş ile iş birlikleri gerçekleştiren bir danışmanlık şirketidir.
Aşçılık geçmişine de sahip olan Semi Hakim, Kök Projekt öncesinde küçük ölçekli tarım ve gıda üreticilerinin desteklenmesi, konsolosluklar ile gastrodiplomasi projeleri kurgulanması, ve dünyanın birçok ülkesinde yemek etkinlikleri ile organizasyonlarının tasarlanması ile yürütülmesi gibi gıdanın birçok alanında görev almıştır.
Fırat İşbecer:
Girişimci ve aynı zamanda melek yatırımcı olan Fırat İşbecer, iş hayatında Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji firmalarından Pozitron’un kurucu ortaklarından biri olarak tanınmıştır. 2014 yılında Londra merkezli Monitise firmasının Pozitron’u satın almasının ardından İşbecer, Monitise MEA Genel Müdürü olarak şirketin Ortadoğu ve Afrika’daki operasyonlarını ve satış faaliyetlerini yürümüştür. Mart 2018 itibarıyla dijital dönüşüm alanında uzman Commencis’in CEO’su olan İşbecer, aynı zamanda Türkiye’nin ilk melek yatırım ağlarından Galata İş Melekleri (GBA)’nin bir üyesi olarak aktif melek yatırımcılık yapmaktadır.
Robert Kolej’den mezun olan Fırat İşbecer, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde lisans eğitimine devam etti. Lisans eğitiminin ardından Paris’e giderek Universite Paris-Sorbonne ve Ecole Normale Superieure ortak programı olan Jeopolitika üzerine yüksek lisans yaptı. Paris’te bir düşünce kuruluşunda araştırma görevlisi olarak kısa bir süre çalıştı.
Özden Akyıldız:
2003 yılında Bilkent Üniversitesi mezunu olan Akyıldız, 2008 yılında kurucu olduğu Identity Istnbl reklam ajansı ile çeşitli sektörlerden yerli ve yabancı bir çok firmaya, hizmet vermiştir.
2014 yılında Oğulcan Atay ve Uğur Akyıldız ile ortak geliştirdiği, alanında dünyadaki ilk iş modeli olan Komşuköy ile profesyonel kariyerinde yenilikçi bir sayfa açmıştır. Kurulduğu günden itibaren büyük ilgi gören ve 2016 yılında Türkiye’nin en iyi Start-up firmalarından biri seçilen Komşuköy, şehirlilere online platform üzerinden kendi doğal ürünlerini yetiştirebilme imkanı sunmaktadır.
2014 yılında Beykoz Cumhuriyetköy’de hayata geçen Komşuköy, alanında dünyada bir ilk olmuştur. Üyeleri için; GDO’suz, kimyasalsız, tamamen doğal yöntemlerle, mevsiminde ve lezzetli ürünler yetiştirilmektedir.
komsukoy.com üzerinden ekim, bakım, hasat ve gönderim yönetimini yapabilen üyeler için, hizmetlerin hepsi Komşuköy’ün profesyonel ekibi tarafından karşılanmakta olup, tarlalarıyla birebir ilgilenmek isteyenlere de platform açıktır.
Cemre Narin:
Cemre Narin, Washington D.C.’de Georgetown Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldıktan sonra New York ve İstanbul’da uluslararası şirketlerde Pazarlama alanında çalıştı. Yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji bölümünde tamamladı. Farklı kliniklerde çalıştı ve akabinde kendi anne-baba-çocuk psikoloji merkezini açtı. Çocukluğundan beri yemeğe olan ilgisi ağır basınca yemek kültürü hakkında yazılar yazmaya başladı.
Yaklaşık 10 senedir yemek konusunda araştırma yapan ve yazılar yazan Cemre Narin, Türkiye’de Vogue ve Condé Nast Traveller dergilerinin yemek editörlüğünü yapıyor, yurtiçi ve yurtdışındaki farklı yayınlara katkıda bulunuyor. Aynı zamanda, dünyanın en etkili restoran listesi The World’s 50 Best Restaurants’ın Türkiye, Yunanistan, İsrail ve Balkanlar bölge başkanı olarak görev yapmakta. Uluslararası gastronomi konferansı YEDİ’nin kurucularından. Bomontiada’da yer alan Kilimanjaro’nun konsept ve menü danışmanlığını yaptı.
Halen Grundig Türkiye’nin Ruhun Doysun projesi’nin proje danışmanlığını ve web sitesi editörlüğünü yapmakta. Yapı Kredi Yayınları’nın yayınladığı “İçindekiler” adlı malzeme odaklı yemek kitabının yazarı. Bugünlerde yazıları ve yeni yemek kitabı için mutfakta ve yollarda.